Meny
Låser opp Norge
Snart kan du selv bestemme hvem som kan låse opp...
Unngå stress
Det er kjedelig når en pakkelevering blir et kappløp om...

Teknologien

Om oss

Kontakt oss

Kontaktpersoner

Geir Mørk

Prosjektleder for Digitalt økosystem
Lås Opp

Safe4 Security Group AS
Senior IoT Advisor

Kontaktpersoner

Solveig Meland

Hovedprosjektleder
Lås Opp

SINTEF
Senior Research Scientist

iStock-1186576767
Digitalt økosystem for levering av
varer og tjenester bak digital lås
Forenklet hverdag med smart hjemelevering
HomeBoxx - Fotograf Levent Ultanur-1_webstørrelse
Du trenger ikke være hjemme.
Appen varsler deg når varene er ankommet
Hjemleveringen skjer uten din tilstedeværelse
iStock-1046521978
Bekymringsfritt og mer tid til overs.
Varene kommer hjem og du har kontroll
Full sikkerhet i hele leveransen
easyaccess
fritid1 shutterstock 304303073 Custom

Lås Opp

Som pilotdeltaker i Lås Opp får du færre ting på huskelisten og mer tid til overs. Med Lås Opp kan du bestille varer og tjenester på nett og få dem levert bak digital lås, det være seg i en låst boks utenfor døren eller innenfor døren i hjemmet ditt. Glem stress og bekymringer! Varemottaket går av seg selv. Du trenger ikke engang være til stede når varene blir levert. Varene kommer til tiden og ting bare skjer. Og best av alt – det skjer under trygge rammer og under din kontroll.

Teknologien

Teknologien i Lås Opp støtter åpne standarder. Dette innebærer at “alt” kan snakke sammen . 

Plattformen er trygg og leverer forbedret IoT-teknologi, som er egnet til å betjene partneres og kunders krav innen sikkerhet, smarte hjem og helsetjenester.

Asset 1 8

Undersøkelse

Forskningsprosjektet Lås Opp skal utvikle og evaluere tjenester som lar forbrukere motta varer og tjenester bak digital lås. For å lære om hvordan disse tjenestene bør utformes gjennomfører vi nå en spørreundersøkelse som er åpen for alle.

Den første delen av undersøkelsen inneholder spørsmål om handlevaner i fysisk butikk og i netthandel de siste seks månedene, samt preferanser rundt levering ved netthandel. Den andre delen av undersøkelsen omhandler erfaringer og holdninger rundt bruk av teknologi, spesifikt knyttet til digitale låsetjenester.

Det tar om lag 10 minutter å besvare undersøkelsen. Alle som fullfører undersøkelsen, kan melde seg på trekning av 10 gavekort med en verdi på 1 000 kr.

Låser opp Norge
Unngå stress
Spennende jobb med Lås Opp web
Snart kan Julenissen låse seg inn med digital adgangskode
Sammen skaper vi fremtidens hjem-levering!

Vi tester ut
morgendagens løsning

Trygg hjemlevering
bak digital lås

Kom i gang!

Har du allerede tilgang på en hjemleverings-boks fra Homeboxx, Stansefabrikken eller PostLogi kan du bli med som pilotdeltaker i Lås Opp. Prosjektet vil ta høyde for ulike leveringsmetoder og -punkter, som leilighet, hus, borettslag, boligblokk og sameier.

Med boks eller inngangsdør med digital lås kan du være med å kartlegge brukervaner, positive og negative forhold og brukergrensesnitt. Du kan hjelpe til med å forme morgendagens miljømessig bærekraftige løsninger, som blant annet kan innebære færre transportkjøretøy i ditt nærmiljø. Vi sørger for at det blir låst opp og budet får levert varene. Når varen er levert, blir låsen sikkert lukket.

Avhengig av hvor og hvordan du ønsker varer og tjenester levert, vil du kunne aktivere Lås Opp tjenesten i lås- eller boksleverandørens applikasjon. Innstillinger for hjemleveringsboks, som temperatur og plass, styrer du over deres respektive apper.

Nye varer og tjenester bestiller du fortsatt med dine vanlige web Apper.

 

Bli med å forme
fremtidens hjemlevering

Som Lås Opp deltaker er du en del av et forskningsprosjekt ledet av Sintef hvor du bl.a. vil få tilbud om å delta i spørreundersøkelser og å gi tilbakemelding på løsninger og tjenester vi vil tilby utover i prosjektet. Hensikten med forskningsprosjektet er å opparbeide kunnskap om forbrukeradferd, preferanser og holdninger som kan brukes til å forbedre leveransetjenester og gi ny kunnskap om miljø- og klimaeffekter. Som deltaker i pilotprosjektet har du direkte påvirkning på fremtidens hjemleveranser.

Klar for å registrere deg som pilotdeltaker?

Klikk her og fyll ut skjemaet, så er du klar!

Enkel netthandel med levering bak digital lås hjemme hos deg

Som pilot-deltaker i Lås Opp trenger du ikke sette av tid til å hente pakken du har bestilt eller «ha husarrest» mens du venter på hjem-leveransen.

Vi sørger for vareflyten fra netthandel til lager og til slutt inn i din entrè eller stue. Du kan rolig fortsette med det du er i gang med og overlate henting og venting til oss. Vi leverer dine varer i boks eller innenfor dør til avtalt tid.

Har du bestilt tjenester som rengjøring, håndverker eller hundepass får låsen en digital kommando og slipper servicepersonen inn. Du slipper også enkelt inn helsepersonell i hjemmet.

Trygghet i hele leveransen

Med Lås Opp tjenesten har du full kontroll i hjemleveransen enten inn i gangen eller ute i boksen.

Via Keyfree Appen på din Smarttelefon får du beskjed om å godkjenne leveransen og annet du trenger av informasjon underveis.Har du valgt sikker levering innenfor døren i en avtalt sone i boligen, vil den avanserte Homegate (hjemmesentralen) kommunisere nøkler med den digitale dørlåsen.

Du kan i tillegg montere en PIR – bevegelsessensor innenfor leveringssonen og bli varslet om eventuelle uregelmessigheter i leveransen.

Sikker adgang verifisert i et Trust Senter

Med Keyfree Appen kan du enkelt gi adgang til bud og servicepersonell til både dørlås og boks med digital kode.

Du kan også delegere unike adgangskoder til din familie, venner og håndverkere verifisert av «Trust Senteret», alt innenfor GDPR. Utenforstående gis tidsbegrensede adganger hvor det genereres engangskoder eller systemet sender kommandoer til låsen. 

Du slipper også enkelt inn helsepersonell i hjemmet. Trolig vil mange av framtidens helsetjenester skje i ditt eget hjem, noe som vil kreve sikker adgangskontroll, registrering av hendelser og verifikasjon av identitet i digital samordning med offentlige og kommunale instanser. Her arbeider Lås Opp prosjektet også for å tilrettelegge modellen for verifikasjon av tjenester, personer og handlinger for å sikre din bolig – vi vil fortelle mer om dette Trust Senteret utover i 2021.

Med Keyfree App bestemmer du hvor varen skal leveres

Du bestemmer hvor, når og hvordan varer og tjenester skal leveres, Keyfree kommuniserer med speditør og andre i det digitale økosystemet. Speditøren vil få beskjed om din adresse på vanlig måte, så bestemmer du hvor: Inn i boligen eller box.

I første del av Lås Opp prosjektet konsentrerer vi oss om vareleveransene til ditt eget hjem, men i løpet av prosjektperioden vil du også kunne velge andre leveransepunkter, som garasjen eller på hytta.

Lås Opp er både navnet på forskningsprosjektet og betegnelsen på tjenesten som vil gjøre levering inn i bolig eller i en hjemleveringsboks på en effektiv, sikker og enklere måte uten at du selv behøver å være hjemme.

Lås Opp tjenesten vil bygges over Keyfree, som er navnet på lås-plattformen utviklet av Safe4. Denne plattformen vil etter hvert bli implementert hos Safe4’s partnere og distributører. Som bruker av Lås Opp tjenesten vil du kommunisere med Keyfree App i din Smarttelefon.

Innovativ løsning,
«one-of-a-kind»

Den sentrale innovasjonen i Lås Opp prosjektet vil trolig omfatte noe vi har valgt å kalle et «Trust Senter». Dette er navet i løsningen som skal sikre både deg og dine verdier, noe i likhet med BankID. Denne funksjonen verifiserer at alle aktører i det digitale økosystemet er autentisk unike samt kommer inn i ditt hjem og -ut igjen, til riktig tid. Hovedsaken er at DU som boligeier er den som bestemmer og har full kontroll.

Kjernen i Lås Opp, er den unike muligheten det digitale økosystemet gir til å kunne generere kommandoer til digitale låser på en sikker og sporbar måte. Dette gjøres gjennom verifisering i systemets “Trust Centre” som til dels kan sammenliknes med Bank-ID. Dette vil vi fortelle mer om…

Fellesdør intet problem

Bor du i et leilighetsbygg som blokk, borettslag eller sameie? Har du felles låst ytterdør i tillegg til døren inn til egen leilighet?

Vi har tenkt på dette også, og teknologien vil bli tilgjengelig i løpet av prosjektet. 

Skulle du allikevel ikke ønske fremmede inn i oppgangen, men ha full kontroll i en egen innendørs leveransesone, har vi  teknologi og adgangsrutiner i samsvar med GDPR regler.

Flere av prosjektpartnerne leverer løsninger for full kontroll, rett inn i et leveransestativ på innsiden av hoveddøren.

Alt snakker sammen

Mulighetene er mange, og fremtiden er grenseløs. Som bruker vil du oppleve at «ting bare skjer» og «alt bare fungerer» mens du ikke en gang er til stede. Men du har kontrollen, og det er allikevel du som bestemmer i eget hus.

En viktig del i Lås Opp er at teknologien hos de ulike aktørene «snakker» sammen og sender beskjeder til din smarttelefon. Din nettbestilling behandles gjennom hele verdikjeden og frem til sjåførens PDA.

I din App får du løpende beskjeder i leveranseløpet.
Med Lås Opp trenger du kun én App, for full kontroll.

Hva sier brukere av  netthandel?

Uttalelser fra tidligere SINTEF undersøkelser

Mer tid til barna!
Mer tid sammen med barna, mindre stressende hverdager og mer tid til å lage ordentlig mat.
Tid til å trene
Får tid til å trene og kunne gå rett fra jobb til trening også hjem igjen.
Dagstur til byen!
Jeg tar kanskje en dagstur til byen og videre. Da går jeg for eksempel på kino, eller museum . Besøke venner i andre deler av byen.
Mindre stress!
Mindre stress og mer rom til det man egentlig skal gjøre. Ikke fullt så travelt ellers.
Koselig frokost!
Fysisk aktivitet til/fra jobb eller for å kunne ha en koselig frokost hjemme før jeg drar på jobb.
Dette sier våre  pilotdeltagere?

Her vil du snart kunne lese reelle uttalelser fra pilotdeltakerne. Disse kunne for eksempel være:

Lettvint!
Dette var en god opplevelse! Varene kom i hus mens jeg slappet av i hengekøyen. Alt fungerte perfekt og jeg mottok varsler hele veien i appen. Jeg blir med videre, for enklere blir det ikke!
Glad livsnyter
Den er i boks!
Har aldri angret på at jeg ble med i Lås Opp. Varene ligger trygt i boksen til jeg kommer hjem. Enkelt å gi en digital bokskode til budet via app. Gøy å prøve dette ut!
Fornøyd bokseier
Fortsatt sjefen!
Selv om leveransene skjer uten min tilstedeværelse der hjemme, har jeg full kontroll. Genial løsning som viser vareflyten og varsler aktiviteter i appen. Smart løsning!
Imponert IT nerd
Endelig tid til overs!
Så deilig ikke å måtte stå i hentekø! Nå hygger jeg meg med mitt og lar andre sørge for at varene kommer hjem til avtalt tid. Enklere blir det ikke! Jeg gleder meg til Lås Opp tilbyr tjenester!
Takknemlig trebarnsmor
Sikkerheten intakt!
Var skeptisk til å slippe noen inn i hjemmet, men ikke l nå lenger! Med begrenset leveringssone og digital adgangskontroll er tryggheten ivaretatt. Takk for at jeg fikk bli med i Lås Opp og Lykke til!
Trygg kontrollfreak